Interview Jan Huls - Dagblad van het Noorden
Een veilige start van het motorseizoen: de zon schijnt en de motor lonkt!
Voor wie van motorrijden houdt, duurt de winter lang. Het is koud en glad en regelmatig ligt de weg bezaait met pekel – funest voor je motor. De meeste motorrijders zijn mooi-weer-rijders. In de winter staat hun geliefde machine binnen. Pas vanaf 1 maart gaat-ie weer in de verzekering, en daarna is het wachten op de zon.

Loop een paar dingen na voordat je de weg op gaat
Iedereen staat te popelen, voormalig motorracer Huls weet het als geen ander. Toch is het verstandig om even geduld te betrachten en een paar dingen na te lopen voordat je de snelweg op raast. Daar is meestal geen dure onderhoudsbeurt voor nodig, dat kan de eigenaar gewoon zelf.
„Allereerst: check in je schuur of stalling of er geen vloeistof onder je motor ligt. Anders heb je waarschijnlijk lekkage en kun je beter even langskomen. Je kunt zelf ruiken, of proeven, om wat voor vloeistof het gaat.”
Motor in vlammen op
Vorig weekend ging er in Hoogeveen een motor die net weer uit de stalling was gehaald in vlammen op. Na het warm draaien bleek er een plasje brandstof onder de motor te liggen. Voordat de eigenaar de oorzaak kon vinden, vatte het motorblok vlam. „Dat een motor spontaan vlam vat is wel echt uitzonderlijk hoor”, zegt Huls. „Maar als de motor heet is kan zoiets gebeuren.”
Check voordat je na de winter weer gaat rijden ook het oliepeil en de remvloeistof, adviseert hij. „En controleer de remdruk door in stilstand je remmen in te drukken.”
Ook is het belangrijk om te kijken of de bandenspanning nog goed is. „Dat doen veel motorrijders zelf met een metertje, of ze komen even langs bij de zaak.” Tot slot nog even de verlichting en de spiegels checken, en de machine is klaar om de weg op te gaan.

Eerst even een paar achtjes draaien
Doe dat wel rustig aan, waarschuwt Huls. Want ook als de motor spic en span is, moet de motorrijder zelf vaak nog wel even wennen, na maanden niet gereden te hebben. Die bochten gaan toch even wat minder soepel dan aan het einde van het seizoen.
Dat beaamt Rob Rosendaal (54) uit Enkhuizen. „Ik heb een pleintje voor mijn garage waarop ik altijd eerst een paar achtjes draai. Even weer voelen.” Rosendaal is met zijn dochter Kirstin (25) naar Assen gereden om haar eerste motor op te halen: een Ducati Monster. Stralend bekijkt ze haar roodzwarte aanwinst. Ze kan niet wachten om de weg op te gaan. Een betere dag om je eerste motor te kopen is nauwelijks denkbaar, de zon schijnt en de voorspellingen kondigen de eerste voorjaarsweek aan.
Automobilisten moeten ook wennen
Maar terwijl de motorrijders er al maanden naar uitkijken, staan veel automobilisten helemaal niet stil bij het begin van het motorseizoen. Ook daarom is het van belang om de eerste weken extra alert te zijn, zegt Huls. „Automobilisten houden minder rekening met motoren. Dus hou heel goed in de gaten of een chauffeur je echt gezien heeft. En denk er ook om dat de zon in het voorjaar laag staat, wat invloed heeft op het zicht.”
Uit de hand gelopen hobby
Jan Huls uit Vlagtwedde heeft zijn hart gevolgd. Eigenlijk zou hij de worstenmakerij van zijn ouders overnemen, maar hij besloot toch voor zijn hobby te kiezen. En dat terwijl zijn vader nog zo had geprobeerd om zijn liefde voor motoren níet over te dragen op zijn zoons – uit angst voor ongelukken. „Mijn vader heeft al zijn motorspullen verkocht toen we klein waren.”
Maar het was onvermijdelijk: Huls raakte uit zichzelf verslingerd aan motoren. Hij reed zelfs races, tot angst van zijn ouders, en nam in Stadskanaal zijn eerste motorzaak over van Jaap Middel. Nu kijkt hij rond in het grootse motorbedrijf in Drenthe. „Een uit de hand gelopen hobby”, zegt hij met een bescheiden glimlach. Eigenlijk, vertelt hij uit ervaring, is het nauwelijks nodig om motorrijders te wijzen op het belang van onderhoud. „Ze zijn allemaal liefhebbers, de motoren zijn hun troeteldiertjes. Ze doen eerder te veel aan onderhoud dan te weinig.”

Nederland heeft geen apk voor motoren
Daarom kent Nederland ook geen verplichte apk voor motoren, zegt Huls. „Het is niet nodig, het onderhoud is over het algemeen gewoon goed.” Nederland is een van de weinige Europese landen waar geen apk-plicht voor motoren geldt. „Zou echt onzin zijn zo’n apk” zegt Harry Zwiers (67), die in zijn verwarmde motorpak met een kopje koffie in de hand een rondje loopt door de zaak in Assen. „Een motor is plezier, geen vervoermiddel.”
Zwiers vindt motorrijden zó leuk, dat hij niet gaat zitten wachten tot het voorjaar losbreekt. „Ik rij het hele jaar door. Kan prima, als je maar goede kleding hebt. En er geen pekel ligt.”