Protectoren verplicht voor rijexamen - MotoPort

Naast motorkleding

Protectie verplicht bij rijexamen

Hoewel het wettelijk niet verplicht is om beschermende kleding te dragen tijdens het motorrijden, is dit wel verplicht bij het starten met motorrijles. Daarnaast moeten je motorjas en broek voorzien zijn van gecertificeerde CE-gekeurde knie-, heup-, elleboog- en schouderprotectoren.

Hieronder vind je in het kort waar je motorkleding aan moet voldoen:

  • Een ECE-goedgekeurde en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier, wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen.
  • Motorlaarzen of -schoenen die ten minste de enkels bedekken en beschermen.
  • Handschoenen die de hand en pols volledig bedekken en beschermen.
  • Een motorbroek die de benen volledig bedekt en beschermt en een motorjas die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Weigering examen en herkenning gekeurde protectie

Vanaf 1 augustus 2024 kun je worden geweigerd om examen te doen als je niet aan bovenstaande eisen voldoet.Je kunt gekeurde producten herkennen aan onderstaande labels.

Labels

Per productcategorie zijn er ook verschillende keuringslabels, welke terug te vinden zijn op de producten. Dit geeft aan of een product goedgekeurd is of niet.

CE keurmerk motorlaarzen en -schoenen - MotoPort

Keuring laarzen

Je herkent een veilige en goedgekeurde motorlaars/schoen aan dit label ⬆️

CE keurmerk motorhandschoenen - MotoPort

Keuring handschoenen

Bij het kopen van handschoenen kun je letten op het CE label, wat aangeeft dat het beschermingsniveau aan de EU regels voldoet.

CE keurmerk motorjassen en motorbroeken - MotoPort.jpg

Keuring jas of broek

Het label waar je op moet letten bij het kopen van een motorjas of motorbroek. Er zijn 3 gradaties. A , AA en AAA.  Je motokleding moet aan “A” voldoen

Schouder-en-elleboogprotectie---MotoPOrt

Schouder en elleboogprotectie

In de meeste motorjassen en -broeken zitten op de schouders, ellebogen, knieën, heupen en rug zakken waarin een protector zit of gestoken kan worden. Deze zakken worden vaak gesloten met een klittenbandje.

Er is een ruim aanbod aan protectoren die meestal ongeveer dezelfde maat hebben en dus uitwisselbaar zijn voor de meeste kledingstukken van diverse merken. Je hebt protectoren in twee kwaliteitsniveaus: Level 1 en Level 2.

Level 1 is het laagste niveau en Level 2 is het beste. Het verschil zit in het niveau van schokabsorptie. De Level 2 protector kan meer impact absorberen dan een Level 1 protector. Dit is de reden voor het dragen van een protector: het absorberen van de impact, mocht je ten val komen.

Het niveau is altijd herkenbaar aan de print op de protector.

Bekijk hier welke elleboog- en schouderprotectie geschikt is voor jou
Heup en knieprotectoren-MotoPort.jpg

Heup en knieprotectoren

Hetzelfde geldt voor de protectie op heup en knie. Kniebeschermers worden vaak standaard meegeleverd met de broek, maar de heupbeschermers zijn vaak optioneel. Controleer of je broek hierop voorbereid is. Vaak is de zak redelijk universeel, waardoor er diverse types protectoren in passen. Ook hier kun je kiezen tussen Level 1 of Level 2.

Een goede protector hoeft niet hard te zijn en je merkt er dus vaak praktisch niets van. Tegenwoordig zijn de protectoren soepel en flexibel. Je kunt dus goed beschermd zijn, zonder dat dit ten koste gaat van het draagcomfort.

Schouder en elleboogprotectie - MotoPort

Rug- en borstprotectie

Een rugprotector is niet verplicht, maar we raden ten alle tijden aan om deze toe te voegen aan elke motorjas. Je rug is kwetsbaar en wil je zeker goed beschermen. Plaats dus bij voorkeur een Level 2 rugprotector in je jas, of minimaal een Level 1-gekeurde protector. Ook hier zijn diverse types beschikbaar, waaronder modellen met ventilatiegaten, zodat de protector ook in de zomer prettig en comfortabel draagt.